Rubjerg Knude Fyr

Fyret flytttede

Tirsdag den 22. oktober 2019 var en stor dag i Nordjylland og i Danmark, men flytningen af Rubjerg Knude Fyr har også vakt meget international opmærksomhed.

At flytte et fyr er på ingen måde en hverdagsbegivenhed, selvom det ikke er helt ualmindeligt at flytte både fyrtårne og bygninger. En af grundene til, at fyrets flytning har fået så meget opmærksomhed skyldes blandt andet, at fyret efterhånden er blevet et vartegn for Danmark, og det ikoniske fyr benyttes ofte på VisitDenmarks hjemmeside samt markedsføringskampagner.

Flere end 1.000 artikler i danske medier blev det til op til flytningen, og på dagen var både den danske presse og verdenspressen fokuseret på det 120 år gamle fyr.

Foruden en intens interesse fra både den danske og tyske befolkning og presse blev flytningen også fulgt på engelske BBC  og The Guardian ligesom norsk TV fortalte historien om flytningen af det gamle fyr.

Ifølge lektor og turismeforsker Peter Kvistgaard fra Aalborg Universitet er flytningen af fyret i øvrigt et skoleeksempel på ”kreativ turisme”, når det er bedst. I Nordjyske fortæller Kvistgaard, at hele den dramatiske fortælling om fyrets flytning nærmest ikke kunne være lavet bedre til en Netflix-serie. Det skyldes blandt andet den enorme opmærksomhed, som har meget stor betydning for Nordjylland, og turisterne bliver lukket ind i hele processen omkring fyrets flytning. På denne måde får turisten indblik i historien, debatter og viden om flytningen, hvormed publikum bliver involveret. Moderne turister ønsker at få viden om og indblik i det, de besøger, og samtidig vil de vide, hvad der foregår og give deres mening til kende.

Tilbage er nu de planlagte festligheder i forbindelse med indvielsen af fyret på dets nye placering. Indvielsesfesten for fyret finder sted den 16. oktober 2019 med deltagelse af Hjørrings borgmester Arne Boelt og murmester Kjeld Pedersen, der stod for den meget omtalte flytning.

Turismeudvikling Hjørring, 5. november 2019