Dansk Kyst- og Naturturisme har i samarbejde med BARK Rådgivning inviteret vækstprojekterne i Danmark til at dele erfaringer og viden på tværs af destinationer, landsdele og fagligheder. I år er der arrangeret tre studieture til Blokhus-Løkken (vækstprojekt Blokhus-Løkken), Ebeltoft (vækstprojekt Djursland-Aarhus) og Bornholm (vækstprojekt Bornholm). Vi hos Turismeudvikling Hjørring deltager aktivt i disse studieture med fokus på vidensdeling – naturligvis ikke kun grundet vores tilstedeværelse som værter på den første studietur med præsentation af vækstprojektet Blokhus-Løkken, men primært grundet vores nysgerrighed og arrangementernes store potentiale i at lære af hinandens erfaringer.
Nedenfor kan du læse mere om de vigtigste læringer, der blev bragt på banen i forbindelse med studieturene i Blokhus-Løkken, Ebeltoft og på Bornholm.
Blokhus-Løkken den 27. marts 2019
Vi besøger vækstprojektet Blokhus-Løkken, der gennem tværkommunalt samarbejde og en fælles eventstrategi har taget de indledende skridt til at binde de to destinationer sammen til én.
Dagen begyndte på Hotel Løkken Strand i Løkken, hvor vækstprojekterne Vestkystens Vækstklynge, Blokhus-Løkken og Outdoor Bornholm blev præsenteret. Efter at ejerne af Hotel Løkken Strand fortalte om deres livsdrøm om at skabe et strandhotel fik vi en rundvisning i Løkken. Dernæst besøgte vi Museum for Papirkunst, fik en rundvisning i Blokhus og afsluttede dagen på Strandhotellet Blokhus, hvor ejerne af det nybyggede hotel blandt andet delte inspirationen til hotellet med os.
Vidensdeling mellem vækstprojekterne
Hvad har vi fået med hjem i forhold til vores eget projekt?
Ebeltoft den 28. maj 2019
På denne studietur besøgte vi Ebeltoft, Djursland som en del af vækstprojekt Djursland-Aarhus, der arbejder på at sammenbinde de to destinationer til én med fokus på de to områders forskellige potentialer: Djursland som kystdestination og Aarhus som mål for by- og kulturoplevelser.
På Langhoff & Juul Boutique Hotel & Restaurant startede dagen med en præsentation af vækstprojektet Djursland-Aarhus. Vækstprojektet har fokus på koblingen mellem kyst og by, konsolideringen af de to destinationer og aktuelle udfordringer og læringer. Efterfølgende fortalte ejerne af det nyindkøbte hotel om omdannelsen af det gamle hotel, hvor de stræber efter at skabe nye madoplevelser samt en hjemlig atmosfære. Med afsæt i såkaldte samtalesaloner blev læringer og erfaringer fra de forskellige vækstprojekter delt, hvorefter vi fik en rundvisning i Ebeltoft by og havn. I Den Ny Maltfabrik’s midlertidige lokaler fik vi indblik i, hvordan lokaludvikling og turismeudvikling går hånd i hånd, da lokalforankret kreativitet kan være en drivkraft for turismeudvikling. Til slut præsenterede Dansk Kyst- og Naturturisme og Lars Bernhard Jørgensen investeringsmuligheder i kystturisme med afsæt i en guide til investorbesøg.
Overordnet set er mange emner blevet berørt, men for at nævne nogle, som repræsentanterne fra de fleste vækstprojekter kunne nikke genkendende til, kan man understrege kapacitetsmangel, fokus på helårsturisme, internationalisering, oplevelsesudvikling, investeringsfremme, kvalitetsløft, destinationsudvikling gennem events og styrkelse af nye samt eksisterende samarbejder.
Afslutningsvis et citat relateret til involvering og forankring i det lokale i forbindelse med vækstprojektet Blokhus-Løkken.
Det er fint nok at tænke stort, men hvis du ikke har rugbrød og knofedt til at få det til at fungere, og hvis du ikke har virksomhederne med, kan det være lige meget. Hoved og hænder skal være tæt forbundne
Bornholm den 26. september 2019
Temaet for studieturen var udvikling af oplevelsestilbuddet, og turen blev derfor afviklet på Bornholm, der har markeret sig på det nationale (såvel som det internationale) landkort som markant turistdestination for outdooraktiviteter.
Efter at være budt velkommen af BARK Rådgivning og Dansk Kyst- og Naturturisme blev deltagerne præsenteret for vækstprojektet “House of Møn”. Ole Hampenberg Andersen, Vordingborg Kommune, gav en introduktion til vækstprojektet på Møn, hvor kommunen har samarbejdet med frivillige om at etablere en turistinformation, som giver en unik personlig velkomst til Møn – en oplevelsesorienteret gæsteservice.
Tina Farup Christensen, Udviklingskonsulent i Varde Kommune, gav indblik i et procesværktøj for oplevelsesinnovation, der skal gøre arbejdet med oplevelsesinnovation lettere for turismeaktører og destinationer. Værktøjet er udarbejdet i regi af vækstprojektet i Varde og Ringkøbing-Skjern. Linda Bilberg Nyholm fra Dansk Kyst- og Naturturisme inspirerede andre til gøre brug af værktøjet fremadrettet.
Efter at have berettet om baggrunden for vækstprojektet Outdoor Bornholm og det kommercielle potentiale i outdoorturisme, fortalte Pernille Lydolph om, hvor destinationsudviklingen er på vej hen efter projektet er afsluttet.
Dagens side oplæg kom fra Peter Juhl, Temakoordinator i Destination Bornholm og Anders Pedersen, stifter af Bornholms Outdoorcenter, der fortalte om forretningsmodeller i oplevelser og viste gode eksempler på outdoortiltag i Almindingen skov – herunder de MTB spor, vandreruter og wayfinding indsatser, der er udviklet i tilknytning til vækstprojektet.
HVAD HAR VI TAGET MED HJEM IFT. VORES PROJEKT?
HVAD ER DEN STØRSTE LÆRING PÅ TVÆRS AF DE TRE STUDIETURE?